Multimedia oppimisprojektina-kurssin luentopäiväkirja & korvaava tehtävä

4 Tou

Tekijänoikeudet ja lasten lisääntynyt netin käyttö

Tekijänoikeudet opettajan työssä

Suoraan sanottuna en ole tiennyt paljoakaan siitä, miten tekijänoikeudet vaikuttavat opettajan työhön. Yllätyin siitä, että opetuksessa ei esimerkiksi saa näyttää videoita tai elokuva, edes osia niistä (vaikka elokuva olisi opettajan omistama), opettaja ei saa näyttää oppilaille netistä otettuja kuvia, opettaja ei saa kopioida oppilaan kirjasta sivua esimerkiksi kirjan kotiin unohtaneelle oppilaalle jne. Kaikki tämä on kiellettyä, ellei teoksissa ole annettu kopioimiseen ja uudelleenjakamiseen erikseen lupa. Olen tietenkin ollut tietoinen tekijänoikeuksista yleensä, esimerkiksi siitä, että et saa jakaa netissä muiden ottamia tai tekemiä kuvia. En kuitenkaan ole ymmärtänyt että tekijänoikeudet pätevät myös tällä tasolla opettajan työssä. Onneksi kuitenkin sain tietää tästä vielä tässä vaiheessa, kun en vielä ole ehtinyt työskennellä opettajana. Muuten olisin varmaankin tietämättä rikkonut näitä sääntöjä. 

Jos teokset kuitenkin ovat merkittyjä Creative Commons merkillä (CC), niin niiden kopioiminen ja uudelleenkäyttäminen on sallittua. Creative Commons on tekijöille sunnattu ilmainen palvelu, jonka avulla he pystyvät helpolla tavalla liittämään teoksiinsa kuvauksen niihin liittyvistä oikeuksista. (http://creativecommons.fi/tietoja/)

 

Lasten netinkäyttö

 Lasten netinkäyttö on lisääntynyt huomattavasti viimeisen 10-15 vuoden aikana. Tähän luonnollisesti liittyy myös vaaroja. Siksi onkin tärkeää, että nettiin liittyviä uhkia käsiteltäisiin kotona ja koulussa. On tärkeää, että lapsi osaa liikkua ja käyttäytyä varovasti netissä, sillä koskaan ei voi tietää, kuka ruudun toisella puolella on ja joutuuko netissä annettu tieto vääriin käsiin. Myös nettikiusaaminen on ongelma, joka on lisääntyny viime vuosien aikana.

Mannerheimin lastensuojeluliiton nettisivuilla (http://www.mll.fi/kasvattajille/mediakasvatus/aineistot/oppitunnit-ja-nuorisotyo/ ) on monenlaista materiaalia opetusmateriaalia tähän aiheeseen liittyen, joissa käsitellään esimerkiksi nettikiusaamista, lakeja, nettiturvallisuudesta ja muita tärkeitä asioita, joista lasten ja nuorten tulisi olla tietoisia surffaillessaan netissä. Näitä opetusmateriaaleja tulen varmasti itsekin hyödyntämään tulevassa työssäni. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: